Spuigaten, doornstruiken en fraaie strandjes

Al jaren gebruiken wij boekjes van Rother voor het plannen van onze vakantiewandelingen. Over het algemeen zijn de beschrijvingen goed (Duits, maar goed) en is er een ruime keuze, net als skipistes ingedeeld naar moeilijkheid met de kleuren blauw, rood en zwart.

Om er rustig in te komen en om ons eerste halve doel van de vakantie voor te bereiden (zons op- en ondergangen fotograferen aan de kust), beginnen we met een wandeling langs de kust. Meteen wordt het duidelijk dat bewegwijzering niet het het sterkste punt van de Spanjaarden is. Een ietwat spannend weggetje brengt ons, na drie keer fout te zijn gereden, naar het beginpunt van de wandeling. Aan parkeerplaatsen doet men ook niet hier, dus maar hopen dat er niet al te veel vrachtwagentjes over het weggetje moeten de komende 4 uur.

IMAG2024_sml

De eerste helft van de tocht is werkelijk spectaculair. We lopen over hoge kliffen en langs enorme gaten in de grond waar we de zee in tekeer zien gaan (de “buffones”, de spuigaten). Bij heftig weer (niet vandaag dus) kun je hier waterzuilen van tientallen meters hoog verwachten.  Ook zonder die spuiters is het al indrukwekkend: het op de klippen lopen van de golven klinkt als afvuren van een kanon, de golven klotsen in de gaten en van tijd tot tijd komt er voldoende water uit de gaten omhoog om een idee te krijgen hoe het er met noordwester storm uit moet zien.

IMAG2025_sml

Tussen dit alles lopen we door een bijzonder mooi landschap met afwisselend heideveldjes, rotsen en gras. In deze regio geldt overigens: waar gras is zijn per definitie ook koeien met bijbehorende vlaaien, overigens.  Volgens het boekje zouden we geel witte markeringen moeten volgen. Daarvan hebben we op de 6 kilometer langs de kust misschien drie gezien. Voor wandelaars zijn de markeringen wellicht nog beroerder dan de aanwijzingen voor de automobilist.

IMAG2027_smlUiteindelijk besluiten we het zelf maar uit te vogelen en zoeken we, na een kilometer doornstruiken, een pad iets verder van de kust op (de Sint Jacobs route, wel ernstig goed aangegeven). Via dit pad komen we bij een twee tal bijzonder mooie stranden waar bij we bij een onze big-stoppers besluiten uit te proberen. Bij de ander rusten we even uit bij een strand tent om vervolgens volgens het boekje terug te wandelen naar de auto. De dag sluiten we af bij de lokale Sideria: Cider (met een halve fles achter de kiezen kom je door een alcohol controle!) en tapas!DSC_0472~2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *