Fort Rammekens

Na de wandeling over de Brabantse Wal reden wij door naar de camping om een paar dagen op bezoek te gaan bij mijn vader. De volgende dag opperde deze om langs ‘Rammekens’ te gaan. Toen ik dat hoorde dacht ik eerst aan een een of ander lekker Twents koekje. Al snel kwam ik er achter dat het ging om ‘Fort Rammekens’. Een gebouw van zeer oude bakstenen en dus niet bepaald eetbaar.

Fort Rammekens

Fort Rammekens is het oudste nog bestaande zeefort van West-Europa,  deze werd tussen 1547 en 1552 gebouwd. Het fort moest de scheepsroute naar Middelburg en Antwerpen beschermen, Middelburg was destijds een van de belangrijkste handelssteden van de Noordelijke Nederlanden.

Het fort is door de jaren heen tijdens verschillende veldslagen veroverd en heroverd om vervolgens in 1867 zijn status als verdedigingsbolwerk kwijt te raken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het fort onderdeel van de Atlantik Wall, de verdedigingslinie van de Duitsers.

Sinds 1972 is het fort eigendom van Staatsbosbeheer en heeft het de status van rijksmonument meegekregen.

Fort Rammekens

De wandeling die wij maakten ging over de zeedijk om het fort heen. Dit gaf ons een mooi uitzicht over het fort en de haven van Vlissingen.

De wandeling om Fort Rammekens was een korte, maar leuke wandeling.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *